Κύριο περιεχόμενο

Μήνυμα ειδοποίησης

Με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, η ΕΣΑμεΑ παρουσιάζει έρευνα[1] με τίτλο  «Στάσεις και τις Αντιλήψεις για την Αναπηρία στην Ελλάδα και τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, Χρόνιες Παθήσεις και των Οικογενειών τους».

Η μελέτη στόχευε στη διερεύνηση και αποτύπωση των στάσεων και αντιλήψεων της κοινής γνώμης όλης της επικράτειας αναφορικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις, με απώτερο στόχο την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και την προώθηση, προστασία και απόλαυση όλων των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 2 Δεκέμβρη στις 5 μ.μ. και η ΕΣΑμεΑ σας καλεί να την παρακολουθήσετε:

Από την ιστοσελίδα της ΕΣΑμεΑ www.esamea.gr

Από τη σελίδα της ΕΣΑμεΑ στο facebook https://www.facebook.com/ESAmeAgr

Από το instagram της ΕΣΑμεΑ https://www.instagram.com/ncdpgreece

Από το κανάλι της ΕΣΑμεΑ στο youtube https://www.youtube.com/user/ESAmeAGr 

Την εκδήλωση συντονίζει ο γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Υποφάντης.

Την έρευνα παρουσιάζει ο επιστημονικός υπεύθυνος της GPO Αντώνης Παπαργύρης.

Το σχολιασμό και την ανάλυση της έρευνας αναλαμβάνουν:

 • Ιωάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος ΕΣΑμεΑ,
 • Κωνσταντίνος Στεφανίδης, πρόεδρος Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Επικεφαλής του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου - Υπολογιστή (HCI),
 • Μαρία Γαβουνέλη, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
 • Ξενοφώντας Κοντιάδης, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου.

Η διαδικτυακή εκδήλωση θα είναι προσβάσιμη με κωφά και βαρήκοα άτομα μέσω παροχής διερμηνείας στην ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

 

Τις επόμενες ημέρες θα κυκλοφορήσει και η Διακήρυξη της ΕΣΑμεΑ για την 3η Δεκέμβρη 2021.

[1] Η έρευνα υλοποιήθηκε για λογαριασμό της ΕΣΑμεΑ από την εταιρεία GPO.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.

Τώρα μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αναπηρίας στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ.: www.esaea.gr ή www.esamea.gr.

Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2021 09:08

Αναβολή Αρχαιρεσιών

Γράφτηκε από τον

Αγαπητοί συνάδελφοι, η Κεντρική Διοίκηση του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών στην έκτακτη συνεδρίασή της την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου 2021 εξετάζοντας σοβαρά και υπεύθυνα τις νομικές, πρακτικές και συνδικαλιστικές πλευρές και τις συνέπειες των εκλογών της 11ης & 12ης Δεκεμβρίου 2021, αποφάσισε καταρχάς την αναβολή επ’ αόριστον των αρχαιρεσιών για όλα τα καταστατικά όργανα, κεντρικά, περιφερειακά και αντιπροσώπευση στην Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών. Η Διοίκηση επίσης δεσμεύτηκε ότι εντός του μηνός με νέα απόφασή της θα προσδιορίσει την ημερομηνία των νέων εκλογών, εκτός εάν αυτή στο μεταξύ προκύψει από διάταξη νόμου που θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο σ’ αυτό το διάστημα από τον αρμόδιο Υπουργό. Μετά από αυτές τις αποφάσεις διακόπτονται όλες οι προσπάθειες και δράσεις για την προετοιμασία των εκλογών.

Έναρξη Τμημάτων Εκμάθησης Γραφής και Ανάγνωσης Braille.

Ανακοινώνουμε την έναρξη τμημάτων γραφής και ανάγνωσης Braille. Τα τμήματα θα ξεκινήσουν την εβδομάδα 10 με 16 Ιανουαρίου 2022, θα διαρκέσουν περίπου 3 μήνες και τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται 2 φορές την εβδομάδα. Το κόστος των μαθημάτων ανέρχεται στο ποσό των 200 ευρώ. Μετά την λήξη των μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις πιστοποίησης από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών.

Διευκρινίζουμε ότι η ένταξη στα τμήματα είναι έως συμπλήρωσης των θέσεων και τηρείται χρονική προτεραιότητα λήψης της επισυναπτόμενης αίτησης και των δικαιολογητικών στο mail μας. Κατά την διεξαγωγή των μαθημάτων τηρούνται όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.

Ενημερώνουμε τους εκπαιδευόμενους, οι οποίοι είχαν ενταχθεί σε τμήματα εκμάθησης της γραφής braille παλαιότερων ετών και για οποιονδήποτε λόγο δεν τα ολοκλήρωσαν, ότι είναι καλό να ενταχθούν στα τμήματα που θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2022 προκειμένου να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους και να συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης, γιατί από τα επόμενα προγράμματα εκμάθησης θα αυξηθούν η διδακτέα ύλη, οι διδακτικές ώρες και τα δίδακτρα και θα πρέπει να καταβάλλουν την οικονομική διαφορά για την ένταξή τους.

Η διαδικασία εγγραφής θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Βήμα 1

Κατεβάζετε στον υπολογιστή σας την αίτηση συμμετοχής και τις οδηγίες τις οποίες θα χρειαστείτε στη συνέχεια για την πληρωμή των διδάκτρων.

(Τα αρχεία βρίσκονται στο κάτω μέρος της ανακοίνωσης)

Βήμα 2

Συμπληρώνετε και υπογράφετε την αίτηση και το διάστημα από Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021 έως την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021 στέλνετε την συμπληρωμένη αίτηση μαζί με τις δύο όψεις της αστυνομικής σας ταυτότητας και το εκκαθαριστικό εφορίας ή βεβαίωση απόδοσης Α.Φ.Μ. ΣΚΑΝΑΡΙΣΜΕΝΑ στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Προσοχή!! Ελλείποντα δικαιολογητικά ή μη υπογεγραμμένη αίτηση δεν θα γίνονται αποδεκτά.

Οι εκπαιδευόμενοι με οποιαδήποτε αναπηρία 67% και άνω, καθώς και οι συγγενείς πρώτου βαθμού τυφλού ατόμου ΔΕΝ καταβάλλουν δίδακτρα. Επίσης οι εκπαιδευόμενοι με οποιαδήποτε αναπηρία 50% έως 66%, καθώς και οι συγγενείς πρώτου βαθμού ατόμου με αναπηρία όρασης 50% έως 66% έχουν έκπτωση 50% στα δίδακτρα, δηλαδή πληρώνουν 100 ευρώ. Απαραίτητη σε όλες τις περιπτώσεις η προσκόμιση πιστοποιητικού αναπηρίας ΚΕ.Π.Α. ή Α.Σ.Υ.Ε. ή Απόφασης Υγειονομικής Επιτροπής σε ισχύ που να αποδεικνύει την αναπηρία.

Βήμα 3

Μετά την υποβολή των δικαιολογητικών θα επικοινωνούμε μαζί σας τηλεφωνικά για επιλέξετε τμήμα σε μέρες και ώρες που σας βολεύουν.

Βήμα 4

Τέλος, το διάστημα Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021 έως την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022 θα πρέπει να καταβάλετε τα δίδακτρα στον τραπεζικό λογαριασμό όπως περιγράφουν οι οδηγίες συμμετοχής.

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2021 09:16

Πρόσκληση προς τα μέλη του Π.Σ.Τ. στις αρχαιρεσίες - εκλογές

Γράφτηκε από τον

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο στην έκτακτη συνεδρίασή του στις 7 Οκτωβρίου 2021 προκήρυξε αρχαιρεσίες-εκλογές για την 12η Δεκεμβρίου 2021, ημέρα Κυριακή, για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής και των αντίστοιχων Οργάνων των Περιφερειακών Ενώσεων, καθώς και για την εκλογή αντιπροσώπων στην Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.).

Σύμφωνα με το ισχύον Καταστατικό, οι αρχαιρεσίες-εκλογές για το λεκανοπέδιο της Αττικής και την Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας θα διεξαχθούν σε δυο ημέρες και θα αρχίσουν με την ανατολή του ηλίου το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021 και θα ολοκληρωθούν με τη δύση του ηλίου την 12η Δεκεμβρίου 2021, ημέρα Κυριακή.

Δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα είτε σε συνδυασμό είτε σαν ανεξάρτητοι έχουν όλα τα τακτικά μέλη που θα έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους, θα είναι εγγεγραμμένα 3 ολόκληρους μήνες πριν από την ημέρα των εκλογών και θα είναι ταμειακώς τακτοποιημένα, ενώ δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα τακτικά και ταμειακώς εντάξει μέλη που είναι εγγεγραμμένα 2 ολόκληρους μήνες πριν τις εκλογές.

Συνάδελφοι, όσοι επιθυμείτε να δηλώσετε υποψηφιότητα, είτε με τη συγκρότηση συνδυασμού, είτε σαν ανεξάρτητοι στις προσεχείς αρχαιρεσίες-εκλογές, καλείστε μέχρι την 10η Νοεμβρίου 2021, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12.00μ.μ., να δηλώσετε εγγράφως στη γραμματεία του Συνδέσμου την υποψηφιότητά σας, αφού πρώτα συμβουλευτείτε τις διατάξεις του άρθρου 16 του ισχύοντος καταστατικού. Το παράβολο υποψηφιότητας ορίζεται σε 2,00€ για τον κάθε υποψήφιο.

Η ψηφοφορία θα γίνει στο Ξενοδοχείο Brown Acropol Athens, Πειραιώς 1, Ομόνοια, για τα μέλη που κατοικούν στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ενώ τα μέλη των Περιφερειακών Ενώσεων θα ψηφίσουν στις πόλεις όπου έχουν την έδρα τους.

Ειδικά για την Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας ο τόπος διεξαγωγής των εκλογών θα είναι το Πολιτιστικό Κέντρο του Συνδέσμου στη διεύθυνση Βασ. Όλγας 114 με Π. Συνδίκα γωνία, ισόγειο.

Επίσης, σύμφωνα με το Καταστατικό τα μέλη που διαμένουν εκτός λεκανοπεδίου Αττικής και εκτός γεωγραφικών περιοχών που λειτουργούν Περιφερειακές Ενώσεις θα πρέπει να δηλώσουν στη Γραμματεία του Συνδέσμου σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέχρι 10 Νοεμβρίου 2021.

Οι αρχαιρεσίες-εκλογές θα πραγματοποιηθούν και στις Περιφερειακές Ενώσεις σύμφωνα με τα ισχύοντα στις γενικές και ειδικές διατάξεις του ισχύοντος καταστατικού του Συνδέσμου.

Αγαπητοί συνάδελφοι, σημειώστε ότι κατά την προσέλευσή σας στις αρχαιρεσίες-εκλογές πρέπει να έχετε μαζί σας την αστυνομική σας ταυτότητα ή το διαβατήριο ή την κάρτα μέλους του Συνδέσμου. Επιπλέον σημειώνουμε ότι κατά την ημέρα πραγματοποίησης των αρχαιρεσιών θα ακολουθηθούν υποχρεωτικά και αυστηρά όλα τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Συνεχείς πληροφορίες κατά το διάστημα αυτό θα λαμβάνετε από τον αυτόματο τηλεφωνητή της Περιφερειακής Ένωσης καλώντας στο 2310-250111 εσωτερικό 7 ή από την γραμματεία του σωματείου στο 2310-250111 εσωτερικό 2. Παρακαλείστε να ενημερώνεστε τακτικά από τον αυτόματο τηλεφωνητή ειδικά για τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύσουν, καθώς και για το ενδεχόμενο ακύρωσης των εκλογών λόγω covid.

 

Με εκτίμηση,

Για τη Διοικούσα Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Χρήστος Κεσόγλου                                       

 

Η Γενική Γραμματέας

Αικατερίνη Λορέντζου

Το Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία ΚΕΝΤΡΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΥΦΛΩΝ, χάριν συντομίας ΚΕΑΤ, που εδρεύει επί της λεωφόρου Ελ. Βενιζέλου (πρώην Θησέως) 210 και Σπάρτης, στην Καλλιθέα Αττικής, καταρτίζει Μητρώο Καλλιτεχνών Ωφελουμένων ατόμων με οπτική αναπηρία και 

καλεί 

τους Ωφελουμένους Καλλιτέχνες άτομα με οπτική αναπηρία (μερική ή ολική απώλεια όρασης) να εγγραφούν σε αυτό. 

Στο Μητρώο έχουν δικαίωμα να εγγραφούν όσοι Ωφελούμενοι δραστηριοποιούνται σε κάποιο Καλλιτεχνικό Τομέα, ως δημιουργοί ή επαγγελματίες.  Πιο συγκεκριμένα: 

o    μαθητές Μουσικών Σχολείων, Μουσικών Σχολών και Ωδείων 

o    μέλη Θεατρικών Εργαστηρίων 

o    μέλη Εικαστικών Εργαστηρίων (ζωγραφική, γλυπτική, αγιογραφία, φωτογραφία) 

o    μουσικοί (σύνθεση, εκτέλεση) 

o    μουσικοί παραγωγοί 

o    τραγουδιστές 

 Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εγγράφονται με κατάθεση των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων (αντίγραφο πτυχίου ή έναρξη επαγγέλματος ή παραστατικά πληρωμής ή βεβαίωση φοίτησης σε μουσικό σχολείο/καλλιτεχνικό εργαστήριο ή βεβαίωση συμμετοχής) και Υπεύθυνης Δήλωσης Ν.1599/1986, στην οποία θα αναγράφεται η ερασιτεχνική ή επαγγελματική καλλιτεχνική δραστηριότητα, και η  οποία θα αποστέλλεται σε ηλεκτρονική μορφή (αρχείο PDF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν δυνατότητα εγγραφής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και δυνατότητα επικαιροποίησης/προσθήκης Καλλιτεχνικών Τομέων με την υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης Ν.1599/1986. 

Οι ενδιαφερόμενοι  που δραστηριοποιούνται σε περισσότερους του ενός Καλλιτεχνικούς Τομείς εντάσσονται σύμφωνα με την Υπεύθυνη Δήλωση που καταθέτουν. 

Τα στοιχεία των εγγραφόμενων στο Μητρώο Καλλιτεχνών Ωφελουμένων  προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για εσωτερική χρήση και αξιοποίηση από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών σύμφωνα και  με τον νόμο 4624/2019, περί της Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων. 

Πληροφορίες κ. Δήμητρα Ζούμα 

Γραφείο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ΚΕΑΤ 

Τηλ.: 2310 830095 (εσωτ.: 121) 

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Η ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΥΦΛΩΝ 

ΣΟΦΙΑ-ΛΕΥΚΗ ΧΑΜΟΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021 14:37

Θέση Εργασίας

Γράφτηκε από τον

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κάλυψη θέσης εκπαιδευτή γραφής και ανάγνωσης braille σε όλους τους Νομούς Κεντρικής Μακεδονίας, πλην του Νομού Σερρών. Προτεραιότητα θα δοθεί σε άτομα με αναπηρία όρασης ή συγγενείς αυτών. Απαραίτητη η κατοχή Πιστοποίησης Γνώσης Γραφής Braille. Προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου.

 

Πληροφορίες:

2310250111, εσ.2

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σας γνωρίσουμε τη δυνατότητα συμμετοχής σας σε δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θεσμού που τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το έτος 2021 ο εορτασμός των Ε.Η.Π.Κ., υπό τον καθιερωμένο στρατηγικό άξονα: «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά», έχει την ειδική θεματική: «Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους!» /“Heritage: All Inclusive”,  About | European Heritage Days , Shared theme | European Heritage Days.

Συγκεκριμένα, ο φετινός εορτασμός, εστιάζει στην επαφή ενός ποικιλόμορφου, ετερογενούς κοινού με την πολιτιστική κληρονομιά και στοχεύει στον σχεδιασμό δράσεων που θα ανταποκρίνονται στην ιδιαιτερότητα της εμπειρίας διαφορετικών ομάδων. Στο εορταστικό αυτό πλαίσιο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης έχει προγραμματίσει, το διάστημα 24 έως και 26 Σεπτεμβρίου, τη διεξαγωγή μιας σπονδυλωτής δράσης στον ιστορικό κήπο Δελασάλ, στα Πεύκα, η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών και αφορά στη βιωματική εμπειρία ενός «αυθεντικού» πολιτιστικού τοπίου, μέσω αρχαιολογικής περιπατητικής περιήγησης στον ιστορικό κήπο της άλλοτε εξοχικής έπαυλης Άμποτ και του προκατόχου της μεταβυζαντινού μνημειακού συνόλου που ενσωματώθηκε στο περιβάλλον του κήπου της.

Ο σχεδιασμός της δράσης στοχεύει ειδικώς στη συμμετοχή επιμέρους ομοιογενώς συγκροτημένων ομάδων, αλλά και στη συμμετοχή τυχαίας, ετερογενούς συγκρότησης ομάδων ευρέως κοινού, που κινούνται και λειτουργούν εκ παραλλήλου μέσα στο πολιτιστικό περιβάλλον είτε σε λανθάνουσα είτε σε άμεση διάδραση, επιχειρώντας ένα είδος περφόρμανς για πολιτιστικά τοπία, που θα ενίσχυε τη βιωματική πρόσληψη ενός αρχαιολογικού «τόπου», ενσωματώνοντας στην αρχαιολογική περιπατητική εμπειρία εκφράσεις σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Με γνώμονα την επιδιωκόμενη σύζευξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με τον σύγχρονο πολιτισμό και τη δυνητική ανατροφοδότηση των σύγχρονων δημιουργών μέσα από τη βιωματική τους σύνδεση με την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και αντιστρόφως τη δυνατότητα επικοινωνίας για την πολιτιστική κληρονομιά μέσω των καλλιτεχνών, δόθηκε έμφαση στην ενεργοποίηση της συμμετοχής νέων καλλιτεχνών-φοιτητών τομέων σύγχρονου πολιτισμού, προκειμένου να συμμετάσχουν με τη διττή ιδιότητα του αποδέκτη της εμπειρίας του αρχαιολογικού περιπάτου και του ανατροφοδοτούμενου από αυτή δημιουργού.

Στο πλαίσιο αυτό συμμετέχουν το Εργαστήριο Γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, που επιχειρεί την εικαστική σήμανση του πολιτιστικού τοπίου του κήπου με μια υπαίθρια έκθεση έργων περιβαλλοντικής τέχνης, το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑ.ΜΑΚ. που επιχειρεί υπό την εποπτεία του Θύμιου Ατζακά την μουσική σήμανση των μονοπατιών του κήπου και η Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε., με έναν θεατρικό υπομνηματισμό του τόπου του κατεδαφισμένου μεγάρου του κήπου. Κατά τη διεξαγωγή της μουσικής δράσης θεωρούμε ότι θα είχε ενδιαφέρον να συμμετάσχετε ως κοινό/ομάδα διάδρασης προς τους μουσικούς και παράλληλα να απολαύσετε τον περίπατό σας στον κήπο.

Οι παραπάνω δράσεις προγραμματίζονται για το πρωινό του Σαββάτου 25 Σεπτεμβρίου 2021. Σας επισυνάπτουμε το πρόγραμμα του εορτασμού και ευελπιστούμε πως παρά το σύντομο του διαστήματος θα κατορθώσετε να συμμετάσχετε.

                                    Με βαθιά εκτίμηση,

για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης,η επιμελήτρια της δράσης,

Ευθυμία Θ. Ντάφου, αρχαιολόγος ΥΠ.ΠΟ.Α.

Έναρξη Τμημάτων Εκμάθησης Γραφής και Ανάγνωσης Braille.

Ανακοινώνουμε την έναρξη τμημάτων γραφής και ανάγνωσης Braille. Τα τμήματα θα ξεκινήσουν την εβδομάδα 4 με 8 Οκτωβρίου 2021, θα διαρκέσουν περίπου 3 μήνες και τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται 2 φορές την εβδομάδα. Το κόστος των μαθημάτων ανέρχεται στο ποσό των 200 ευρώ. Μετά την λήξη των μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις πιστοποίησης από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών.

Η διαδικασία εγγραφής θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Βήμα 1

Κατεβάζετε στον υπολογιστή σας την αίτηση συμμετοχής και τις οδηγίες τις οποίες θα χρειαστείτε στη συνέχεια για την πληρωμή των διδάκτρων.

(Τα αρχεία βρίσκονται στο κάτω μέρος της ανακοίνωσης)

Βήμα 2

Συμπληρώνετε και υπογράφετε την αίτηση και το διάστημα από Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021 έως την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 στέλνετε την συμπληρωμένη αίτηση μαζί με τις δύο όψεις της αστυνομικής σας ταυτότητας και το εκκαθαριστικό εφορίας ή βεβαίωση απόδοσης Α.Φ.Μ. ΣΚΑΝΑΡΙΣΜΕΝΑ στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Προσοχή!! Ελλείποντα δικαιολογητικά ή μη υπογεγραμμένη αίτηση δεν θα γίνονται αποδεκτά.

 

Οι εκπαιδευόμενοι με οποιαδήποτε αναπηρία 67% και άνω, καθώς και οι συγγενείς πρώτου βαθμού τυφλού ατόμου ΔΕΝ καταβάλλουν δίδακτρα. Επίσης οι εκπαιδευόμενοι με οποιαδήποτε αναπηρία 50% έως 66%, καθώς και οι συγγενείς πρώτου βαθμού ατόμου με αναπηρία όρασης 50% έως 66% έχουν έκπτωση 50% στα δίδακτρα, δηλαδή πληρώνουν 100 ευρώ. Απαραίτητη σε όλες τις περιπτώσεις η προσκόμιση πιστοποιητικού αναπηρίας ΚΕ.Π.Α. ή Α.Σ.Υ.Ε. ή Απόφασης Υγειονομικής Επιτροπής σε ισχύ που να αποδεικνύει την αναπηρία.

 

Βήμα 3

Μετά την υποβολή των δικαιολογητικών θα επικοινωνούμε μαζί σας τηλεφωνικά για επιλέξετε τμήμα σε μέρες και ώρες που σας βολεύουν.

Βήμα 4

Τέλος, το διάστημα Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 έως την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021 θα πρέπει να καταβάλετε τα δίδακτρα στον τραπεζικό λογαριασμό όπως περιγράφουν οι οδηγίες συμμετοχής.

Σάββατο, 23 Απριλίου 2016 18:53

1ο Σεμινάριο του ερευνητικού έργου WorkAbility

Γράφτηκε από τον

Προώθηση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των Ατόμων με Αναπηρία

Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016

Αμφιθέατρο 1, Κτίριο ΚΕΔΕΑ (κόκκινο κτίριο), 3ης Σεπτεμβρίου, Παν/πολη ΑΠΘ

Πρόγραμμα

14.00 Εγγραφές
14.20 Το έργο WorkAbility.  Αντικείμενο του έργου και επιθυμητά αποτελέσματα

καθ. Αριστοτέλης Νανιόπουλος (συντονιστής έργου), ΑΠΘ

14.40 Μεθοδολογία αξιολόγησης προσβασιμότητας εργασιακών χώρων

Παναγιώτης Τσαλής, δρ. Πολ. Μηχανικός ΑΠΘ

15.00 Νομοθεσία που σχετίζεται με την απασχόληση των Ατόμων με Αναπηρία

Ουρανία Σαράφογλου, δικηγόρος

15.20 Πολιτικές και πρακτικές που σχετίζονται με την απασχόληση των Ατόμων με Αναπηρία

Γεωργία Φύκα, Κοιν. Λειτουργός, M.A. Disability Studies
Προκόπης Ορφανός, Δρ. Κοινωνιολόγος

15.40 Δράσεις του Γραφείου Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων του ΟΑΕΔ

Κυπαρισσούλα Σερέτη, Κοινωνική Λειτουργός

16.00 Διάλειμμα – καφές
16.20 Οι απόψεις των Συλλόγων των Ατόμων με Αναπηρία
 • Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών – Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας
 • Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών – Παράρτημα Μακεδονίας Θράκης
 • Ένωση Κωφών Βορείου Ελλάδος
17.20 Συμπεράσματα/ Συζήτηση

Κατεβάστε το πρόγραμμα εδώ.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΟΥΣ 2015

&  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΤΟΥΣ 2016

             Συνάδελφοι, θα αναφερθούμε στις δράσεις που υλοποιήθηκαν από τον φορέα μας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2015, καθώς επίσης και σε όσες υποθέσεις και ζητήματα χειριστήκαμε με σκοπό τη διασφάλιση των κεκτημένων και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία όρασης.

 1. 1.Διεκδίκηση Δικαιωμάτων (Απασχόληση, Συντάξεις, Επιδόματα, Λοιπές Παροχές)
 • Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αγωνιστήκαμε συλλογικά, αφενός για τη διασφάλιση και αφετέρου για τη βελτίωση των συνθηκών που σχετίζονται με τις παροχές και την υποστήριξη προς τα άτομα με αναπηρία όρασης στον τομέα της απασχόλησης, των συντάξεων, των προνοιακών επιδομάτων και πάσης φύσεως παροχών και διευκολύνσεων. Χαρακτηριστικά συμμετείχαμε στο πανελλαδικό παν – αναπηρικό συλλαλητήριο της ΕΣΑμεΑ στις 04-11-2015 με σκοπό τη βελτίωση των τομέων της εκπαίδευσης, της πρόνοιας, των εισοδημάτων, των επιδομάτων, των συντάξεων, της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και της αξιοπρεπούς περίθαλψης. Αξίζει να αναφερθούμε και να τονίσουμε ότι υπήρξε μαζική συμμετοχή μελών της Περιφερειακής μας, γεγονός που αποδεικνύει την αποφασιστικότητα και την μαχητικότητα του σωματείου μας και των μελών του για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία όρασης.
 • Σε ατομικό επίπεδο χειριστήκαμε πληθώρα υποθέσεων μελών όπου και όποτε χρειάστηκε και αντιμετωπίσαμε με αποτελεσματικότητα στρεβλώσεις και εκτροπές που δημιουργούσαν καθεστώς αδικίας για τα μέλη μας όσον αφορά τον εργασιακό τομέα, τα προνοιακά επιδόματα και τις συντάξεις, τη διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας κλπ.
 • Συνεχίσαμε τις πιέσεις σε συνεργασία με τη Κεντρική Διοίκηση του Π.Σ.Τ., την Ε.Ο.Τ. και την ΕΣΑμεΑ ώστε άμεσα με βάση το Ν.2643/98 να προκηρυχθούν θέσεις τυφλών τηλεφωνητών. Ως αποτέλεσμα της ως άνω πίεσης, τον Φεβρουάριο του 2016 ολοκληρώθηκε η διαδικασία δήλωσης όλων των φορέων προς το Υπουργείο Εσωτερικών για τις κενές θέσεις τυφλών τηλεφωνητών ώστε το προσεχές διάστημα να εκδοθεί η σχετική προκήρυξη. Επισημαίνουμε δε ότι βασική και πάγια επιδίωξή μας είναι η υπαγωγή των διαδικασιών έκδοσης των αποτελεσμάτων υπό την αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ προκειμένου να εμπεδωθεί η διαφάνεια, να διασφαλιστούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης των αποτελεσμάτων.